Activiteit oktober: Kiekeboe, wat voel ik?

Doel:

Emotionele ontwikkeling: herkennen van verschillende emoties.
Oefenen in uitdrukken van verschillende emoties.stip groen met meisjekopie

Leeftijd:

1 – 4 jaar (alternatieve activiteit voor 0-1 jaar)

Benodigde materialen:

Doek

Benodigde ruimte:

Op de groep, buiten of in een knutselruimte

Tijd:

10 tot 20 minuten afhankelijk van het aantal kinderen. Neem de tijd voor de reactie van de kinderen.
Veel kinderen zullen wat langer dan volwassenen na moeten denken over wat ze zien.

Uitvoering:

Deze activiteit kun je met 1 of meerdere kinderen doen. Hoe je gaat zitten is afhankelijk van het aantal kinderen dat meedoet. Vraag de kinderen of ze weten hoe je kunt zien of iemand boos, blij, verdrietig, bang etc. is. Vraag ze het voor te doen. Bevestig met je eigen gezicht hoe iemand doet die boos, blij etc. is. Als je hier voldoende tijd aan hebt besteed dan pak je de doek erbij. Je legt uit dat je de doek voor je gezicht houdt en dat als je de doek weghaalt je een boos, blij, bang, verdrietig etc. gezicht hebt. De kinderen moeten raden wat het is.
Als je dit een paar keer gedaan hebt, kunnen de kinderen dit ook doen achter de doek. Doe het in het begin samen met een kind. Eén kind laat met jou de emotie zien en de andere kinderen raden. Als je merkt dat ze het ook alleen kunnen dan laat je het ze alleen doen.

Alternatieve activiteit:

Met baby’s kun je met de doek natuurlijk ‘gewone’ kiekeboe doen. Je kunt ook een stickerstip nemen en deze iedere keer op een andere plek op je gezicht plakken. Ziet de baby dat? Hoe lang duurt het voordat hij het ziet?

Veel plezier!