Activiteit maart: De huizen van Hundertwasser

Hundertwasserhaus

Hundertwasserhaus in Magdeburg

Doel:

Cognitieve ontwikkeling: Kennismaken met kunstenaar/architect Friedensreich Hundertwasser. Leren op basis van wat een kunstenaar heeft gemaakt zelf te schilderen. Hierbij  wordt gebruik gemaakt van de fantasie van de kunstenaar én die van het kind zelf. Eventueel leren wat primaire kleuren (rood, geel en blauw) zijn. Zie kleurencirkel van Ittens op internet.

Leeftijd:

Vanaf 3 jaar

Benodigde materialen:

Borden, kwasten en potten voor water – Verf: rood, blauw, geel, wit en zwart – Eventueel dikke zwarte stiften – Grote vellen stevig wit papier

Benodigde ruimte:

In de groepsruimte of knutselruimte, met mooi weer kun je ook lekker buiten schilderen.

Tijd:

Afhankelijk van de leeftijd en de groep een half uur tot één uur per keer. Je kunt dit meerdere keren doen, hierdoor leren kinderen naar hun eigen werk te kijken en te bedenken wat ze anders zouden willen doen of mooi vinden aan hun schilderij.

Uitvoering:

Hundertwasser was een kunstenaar en architect. Op internet is veel informatie over hem te vinden. Hij is vooral bekend om zijn kleurrijke schilderijen en  zijn bijzondere, ecologisch verantwoorde gebouwen. De kinderen maken een schilderij geïnspireerd door Hundertwasser. Je kunt een simpele powerpoint-presentatie of prezi-presentatie maken met 10 afbeeldingen van schilderijen en gebouwen van Hundertwasser, afdrukken maken van afbeeldingen van internet of boeken over Hundertwasser bij de bibliotheek lenen. Een handige website is: museum hundertwasser.
Daarna bespreek je met de kinderen het werk van Hundertwasser. Vragen die je kunt stellen: ‘Wat vind je van het schilderij?’ ‘Zou je in zo’n gebouw willen wonen?’ ‘Wat vind je mooi aan het schilderij?’ ‘Welke vormen en kleuren gebruikt Hundertwasser?’. Je kunt de antwoorden opschrijven of de kinderen het zelf laten doen. Geef ze voldoende tijd om na te denken. Daarna gaan ze met verf en kwasten aan de slag. Rood, geel en blauw zijn de primaire kleuren daarmee kunnen ze alle kleuren maken. De zwarte stiften kunnen ze gebruiken om eerst de vormen te tekenen.

Alternatieve activiteit:

Je kunt ook een rol wit behangpapier gebruiken. Rol die over de hele lengte uit. En schilder dan met alle kinderen een stad à la Hundertwasser. Dit is goed voor de sociale ontwikkeling: ze leren samenwerken aan één product, waar je samen trots op kunt zijn.

Veel plezier!