Activiteit januari: Onder de brug door

Doel:

Cognitieve ontwikkeling: Leren begrippen als ‘onderdoor’ en ‘overheen’.
Sociale ontwikkeling: Leren wachten op je beurt en hoe je samen een rij kunt vormen.
Motorische ontwikkeling: Met plakken of schilderen ontwikkelen ze hun fijne motoriek. Tijdens het onder de brug doorkruipen zijn ze bezig met de grove motoriek.

Leeftijd:

vanaf het moment dat een kind kan kruipen tot 4 jaa doos baby

Benodigde materialen:

Eén hele grote doos of meerdere grote dozen.
Deze kun je vragen bij meubelzaken of kampeerwinkels.
Een broodmes om een poortje uit de doos te zagen.
Papier, lijm, verf of ander materiaal om mee te versieren.

Benodigde ruimte:

Op de groep, buiten of in een knutselruimte

Tijd:

Het maken van de brug: ongeveer 30 minuten (afhankelijk van leeftijd en samenstelling groep)
Onder de brug door: van 10 tot 30 minuten (afhankelijk van leeftijd en samenstelling groep)

Uitvoering:

Je kunt deze activiteit beginnen met een kringgesprek met de peuters (baby’s kunnen erbij op schoot). Daarbij kun je gebruik maken van een ‘praatsteen’ = mooi beschilderde steen. Je legt deze neer bij degene die aan het woord is. Als het kind uitgesproken is, dan mag een ander de praatsteen etc. Eventuele vragen: wie weet wat een brug is. wie heeft er weleens één gezien. Ga je er onderdoor of overheen? Wie gaat er onderdoor en wie over heen. Etc.

Daarna laat je de doos of dozen zien met het uitgezaagde poortje of je zaagt het poortje er uit waar de kinderen bij zijn. Dan ga je de brug met de kinderen versieren. Als je meerdere grote dozen hebt dan kun je die achter elkaar zetten. Dan wordt het meer een tunnel dan een brug. Voordeel is dat je dan minder kinderen per doos hebt om te versieren en dat je de activiteit met meer kinderen kunt doen. Je kunt ze zelf vragen waarmee ze willen versieren. Als de brug genoeg versierd is (en droog) dan kun je de brug officieel laten ‘openen’. De kinderen mogen dan één voor één onder de brug door of door de tunnel. Poppen, knuffels, auto’s etc kunnen over de brug heen. Je kunt het ook aan de fantasie van de kinderen over laten hoe ze de brug of tunnel willen gebruiken. Baby’s kunnen er ook door kruipen.

Alternatieve activiteit:

Je kunt muziek opzetten en de kinderen in twee rijen tegenover elkaar zetten. Ze pakken elkaars handen vast en maken zo een brug waar ze dan om beurten onderdoor kunnen lopen. De baby’s kun je er onderdoor laten kruipen.

Je kunt ook een grote doos op zijn kant leggen en daar gaten in snijden. Baby’s en dreumessen kunnen daar dan inliggen of inkruipen.

Veel plezier!