Activiteit december: Wat gebeurt er als ik groot ben?

witte doos groene dekselDoel:

Creatieve ontwikkeling: nadenken en fantaseren over wat er in de toekomst kan gebeuren.
Cognitieve ontwikkeling: leren of bedenken hoe je een doos in elkaar zet zonder lijm of plakband.

Leeftijd:

4-12 jaar

Benodigde materialen:

Papier of dun karton. (vierkant papier)
Stiften en eventueel versiersels en lijm.
Plakband om doos dicht te maken.

Benodigde ruimte:

Op de groep of bij mooi weer buiten

Tijd:

30 – 60 minuten afhankelijk van de leeftijd en de groep

Uitvoering:

Van het papier of dun karton maken de kinderen een doosje zonder te lijmen. Op internet kun je demonstratiefilmpjes zien hiervan. Even googlen op doos maken zonder lijm. Voor een doosje maak je 2 helften. De bovenkant moet 1cm groter zijn dan de onderkant. Als de doosjes klaar zijn kun je ze laten versieren. Je kunt ook de kinderen eerst op het papier laten tekenen of schilderen en daarna het doosje vouwen van dat papier.

Als de doosjes klaar zijn gaan de kinderen individueel of in groepjes bedenken hoe de wereld erover 10 jaar uit zal zien. Vragen hierbij zijn: Hoe zie ik er uit over 10 jaar? Hoe verplaatsen we ons over 10 jaar? Wat eten we over 10 jaar? Wat doe ik over 10 jaar? Wie zijn over 10 jaar mijn vrienden? Etc. De antwoorden op al deze vragen schrijven de kinderen op. Kinderen die niet kunnen of willen schrijven kunnen ook tekeningen hierover maken. Als begeleider kun je er dan tekst bij zetten. Je kunt de kinderen meerdere briefjes laten maken of alles op één vel laten zetten. Als ze klaar zijn met schrijven en/of tekenen. Dan doen ze alles in het doosje en plakken het doosje dicht. Dit doosje geven ze dan aan een tante, oom, buurvrouw, vriend, vriendin etc.. Ze vragen aan diegene of ze het doosje 10 jaar willen bewaren. Na 10 jaar kunnen ze dan zien of hun ideeën zijn uitgekomen!

Alternatieve activiteit:

Je kunt ook bestaande dozen nemen. (schoenendozen verzamelen of even bij de plaatselijke schoenwinkel langsgaan en vragen.) Deze dozen kun je dan beplakken en versieren.
Je kunt ze ook laten beschrijven wat ze nu doen en nu leuk vinden en foto’s in het doosje laten stoppen.

Veel plezier!